Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Δωρεά Επαναλήπτη D-Star Κυπρου


Με υπερηφάνεια ανακοινώνουμε τη Δωρεά ενός πλήρους VHF ψηφιακού επαναλήπτη D-star, στον Όμιλο Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου. Ο εν λόγω επαναλήπτης θα ενεργοποιηθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα συνδεθεί στον Ελληνικό Reflector 045 που ενεργοποιήθηκε απο το Σ.Ε.Ρ. αλλά και στο Παγκόσμιο δίκτυο D-star.
Οι συγκεκριμένες συσκευές που θα δωθούν στους συναδέλφους της Κύπρου, ουδεμία σχέση έχουν με το ''πακέτο'' δωρεάς που απέκτησε ο Σύλλογός μας, από την επίσημη Ελληνική αντιπροσωπεία της εταιρίας ICOM.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα ...
73!

ΟΜΙΛΟΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ


ΟΜΙΛΟΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Ανακοίνωση του O.Ρ.Κ.
Αγαπητά μέλη,
Ο Όμιλος Ραδιοερασιτέχνων Κύπρου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη σύναψη συνεργασίας με τον Σύλλογο Ελλήνων Ραδιοερασιτέχνων (ΣΕΡ). Ο ΣΕΡ έχει ιδρυθεί το 2007 μέσα από μια προσπάθεια ανάπτυξης και διάδοσης της ραδιοερασιτεχνικής ενασχόλησης.
Πρόκειται για ένα Σύλλογο ιδιαίτερης δυναμικής, με 1400 μέλη στο ενεργητικό του.
Είναι επίσης γεγονός πως το 75% των νέων ραδιοερασιτεχνών, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, είναι μέλη του ΣΕΡ. Επιπλέον ο ΣΕΡ υπερηφανεύεται για τη δημιουργία του μοναδικού δικτύου αναμεταδοτών Πανελλαδικής εμβέλειας.
Στα πλαίσια της συνεργασίας ΟΡΚ-ΣΕΡ, ο ΣΕΡ σκοπεύει να προχωρήσει πλέον στη Δωρεά προς τον Όμιλο μας ενός σύγχρονου ψηφιακού αναμεταδότη, τεχνολογίας D-Star,
με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση του παραπάνω δικτύου αναμεταδοτών, καθώς και την αμεσότερη διασύνδεση των Ελλήνων και Κύπριων ραδιοερασιτεχνών.
Επιπλέον είναι ευχή όλων όπως αυτή η προσπάθεια των συλλόγων μας να αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς όπως ανταλλαγή τεχνογνωσίας,
κοινού σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, επιμορφωτικών σεμιναρίων, κ.ά.
Επιπλέον, ο Όμιλός μας σάς προσκαλεί σε Σεμινάριο με θέμα τις «ασύρματες ψηφιακές επικοινωνίες με διαμόρφωση DV (Digital Voice)» και πιο συγκεκριμένα την τεχνολογία «D-STAR».
Το σεμινάριο θα παρουσιάσει ο συνάδελφος ραδιοερασιτέχνης Δημήτρης Βελισσάρης, SV1EDZ. Στο σεμινάριο θα γίνει παρουσίαση του νέου αυτού συστήματος καθώς και ενημέρωση των δυνατοτήτων που παρέχονται στους χρήστες του.
Αναφορικά μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν :
- Λειτουργία DV. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
- Χρήση του συστήματος D-STAR.
- Ρυθμίσεις. Πώς και γιατί τις κάνουμε στον πομποδέκτη μας.
- Αποστολή και λήψη αρχείων (φωτογραφιών, κείμενο κτλ)
- Γεωγραφική θέση χρηστών του συστήματος.
Προκαταρτικά σας ενημερώνουμε ότι το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο της ΑΤΗΚ, που βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της ΑΤΗΚ στη Λευκωσία, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011, στις 9:45πμ.
Επιβεβαίωση της ημερομηνίας και χώρου θα σταλούν εντός των ημερών.
Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής απευθυνθείτε στον Γ. Γραμματέα Νέστορα Ιακωβίδη (5Β4ΑΗΖ) έως την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011, στο e-mail cars@cyhams.org ή στο τηλέφωνο 99610855.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

DX News από το DX World - 30 Σεπτ 2011









T32C – Christmas Island DXpedition by FSDXA (Bulletin #6)
Ο στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε εκπομπές τα μεσάνυχτα τοπική ώρα σήμερα στα Νησιά Christmas, έδαφος της Αυστραλίας στον Ινδικό Ωκεανό, που είναι διεθνής ώρα 10.00 UTC Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011. Θα είμαστε ενεργοί σε πολλές μπάντες.
more › Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_Island


A71DLH – Qatar
Οι DL1BDF Mustapha, DK2DO Wolfgang, DL2NTC Bernd, DB4XN Michael, DF4HR Michael, DG3HT Sven από το LARC (Lufthansa Amateur Radio Club) Hamburg σε συνεργασία με την QARS (Qatar Amateur Radio Society) θα είναι ενεργοί από το Κατάρ (Qatar), από 22 έως 29 Οκτωβρίου 2011, σε όλες τις μπάντες, με CW/SSB και Digi Modes.
Online Log.



Video – IOTA DXpedition to Vega Island, EU-062
Οι LA/SP7IDX και LA/SP7VC από το Vega Island EU-062, ένα νησί στην Ανταρκτική, από 23 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2011.

Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Vega_Island

St Pierre et Miquelon DXpedition



Έξι χειριστές από το Cambridge University Wireless Society θα είναι ενεργοί από το Miquelon, γαλλικά νησιά στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, NA-032 από 24-29 Σεπτεμβρίου 2011. Ψάξτε τους FP/M0BLF, FP/G3ZAY, FP/G4EAG, FP/M0TOC, FP/M0VFC και FP/M1BXF, σε όλες τις μπάντες, CW & SSB. Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Pierre_and_Miquelon
Facebook page
Twitter page
QSL via individual home calls.

Video – 4W6A Station Tour


Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ D-STAR ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ - Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (ΣΥ.Ρ.ΜΑ.)
O σύλλογος μας, όντας από τους πρωτοπόρους στα πλαίσια της διάδοσης νέων τεχνολογιών και εφαρμογών ραδιοερασιτεχνικού περιεχομένου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την διεξαγωγή ενημερωτικού σεμιναρίου σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Ρ., με θέμα τις ψηφιακές διαμορφώσεις DV (Digital Voice) και πιο συγκεκριμένα την τεχνολογία D-STAR.
Στο σεμινάριο θα γίνει παρουσίαση του νέου αυτού συστήματος καθώς και ενημέρωση των δυνατοτήτων που παρέχονται στους χρήστες του, από έμπειρα μέλη του Συλλόγου μας και από τον Δημήτρη Βελισσάρη SV1EDZ που προσφέρθηκε να μοιραστεί μαζί μας την πείρα του.
Αναφορικά μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν :
1. Λειτουργία DV. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
2. Χρήση του συστήματος D-STAR.
3. Ρυθμίσεις. Πώς και γιατί τις κάνουμε στον πομποδέκτη μας.
4. Αποστολή και λήψη αρχείων (φωτογραφιών, κείμενο κτλ).
5. Γεωγραφική θέση χρηστών του συστήματος.
Και άλλα πολλά ....
Σας περιμένουμε να τα πούμε από κοντά το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2011 στις εγκαταστάσεις της ΑΝΕΜ στην οδό Λαρίσης. Ώρα προσέλευσης : 17.30 – 17.45.
Για τα εγγεγραμμένα μέλη είσοδος ελεύθερη.
Για τα μη εγγεγραμμένα μέλη συμβολική είσοδος 15 Ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής απευθυνθείτε στον Γ. Γραμματέα του ΣΥ.Ρ.ΜΑ. Δημήτρη Σαμαρά SV4LAD στο τηλέφωνο 6977-231-653 και ώρες 18.30-22.00.
Εκ μέρους του Δ.Σ.
SV4NLX
Συκιώτης Γιάννης

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

DX News από το DX World - 22 Σεπτ 2011












T2T – Tuvalu -Wednesday Sep 21, 2011
Μετά την ακύρωση (cancellation ) της C21A Nauru expediton, τα μέλη του Pacific DXers team, VK4AN, VK4FW, VK4NEF, NL8F, K4ZLE και W5SL, σχεδιάζουν να είναι ενεργοί από το Tuvalu, νησί της Πολυνησίας στον Ειρηνικό Ωκεανό ανάμεσα στα νησιά Χαβάη και την Αυστραλία, ως T2T, από 11 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2011. Για περισσότερες λεπτομέρειες : here. Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Tuvalu

3D2R – Rotuma - Tuesday Sep 20, 2011 - Update by Team 3D2R
Μετά από πολλούς μήνες προσεκτικού σχεδιασμού, ανακοινώνουμε ότι οι ετοιμασίες μας για μια μεγάλη πολυεθνικη΄DXpedition στο Rotuma πάει σύμφωνα με το σχέδιο. Το Rotuma βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ανήκει στα νησιά Fiji και είναι Νο #32 στο Club Log’s most wanted DXCC list.
Η Ομάδα θα συναντηθεί στο Lami Bay, Suva, στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 και θα αναχωρήσει με πλοίο για το Rotuma στις 25 Σεπτεμβρίου. Αναμένεται να φθάσει στο Rotuma και να γίνει ενργή την Τρίτη 27 Σεπτμβρίου. Η DXpedition θα έχει ολοκληρωθεί στις 7 Οκτωβρίου 2011.
Ο κύριος σκοπός αυτής της DXpedition είναι για όσους χρειάζονται το Rotuma ως μια καινούργια DXCC country. Περισσότερα : more ›. Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Rotuma


5C2S – Herne Island, AF-068 -Tuesday Sep 20, 2011 - By Simon IZ7ATN
Μετά την ανεπιτυχή DXpedition του 2010 στο σπάνιο Herne Island, AF-068 (Δυτική Σαχάρα), θα είμαι και πάλι εκεί από 23 έως 28 Σεπτεμβρίου 2011. Ο κύριος σκοπός μου είναι για αυτούς που χρειάζονται το AF-068 για το IOTA score. Περισσότερες πληροφορίες : listed at QRZ.com και http://www.rsgbiota.org/info/search.php?q=AF068

D-Star QSO Party - 11 έως 13 Νοεμβρίου 2011

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Υπενθύμιση: 1ο GTC CW Cup - Κανονισμοί - N1MM Logger Software Support

Καλημέρα σε όλους σας.
Η Επιτροπή του GTC CW Cup σάς υπενθυμίζει ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο (24/09/2011 12:00z – 25/09/2011 12:00z) διοργανώνεται το 1ο GTC CW Cup. Εμείς θα είμαστε εκεί και θα χαρούμε πολύ να σας ακούσουμε στον αέρα. Παρόλο που το GTC CW Cup δεν υποστηρίζεται ακόμη επίσημα από κάποιο από τα δημοφιλή προγράμματα contest.
Ο καλός μας φίλος Les Elliott, G4OGB, δημιούργησε και μας στέλνει δύο User Defined Contest files για το πρόγραμμα Ν1ΜΜ Logger, για την υποστήριξη του GTC CW Cup, τα οποία θα βρείτε συνημμένα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Παρόλα αυτά, η βαθμολόγηση όλων των υποβληθέντων ημερολογίων θα γίνει χειροκίνητα από την επιτροπή του GTC CW Cup, τουλάχιστον για τη φετινή διοργάνωση.
Τα μέλη του GTC πρέπει να χρησιμοποιήσουν το αρχείο GTCCUPMEM.udc και να το αποθηκεύσουν στη θέση ‘.......N1MM Logger\User Defined Contests’, ώστε να είναι διαθέσιμο στο μενού contest του N1MM. Τα μη μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν αντίστοιχα το αρχείο GTCCUP.udc
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Les, όταν ο δείκτης βρίσκεται στο πεδίο ‘GTC+Nr’, το κενό (space) είναι αποδεκτός χαρακτήρας, ενώ για να μετακινηθούμε στο επόμενο πεδίο (RcvNr) πατάμε το Tab. Αρχεία Cabrillo που θα εξαχθούν με αυτό τον τρόπο από το N1MM θα γίνουν αποδεκτά, σύμφωνα με τους κανονισμούς του 1st GTC CW Cup.
Ελπίζουμε να σας ακούσουμε στον αέρα!

Πολλά 73 & 55
Στάθης Μαλιάκης, SV5DKL, G.T.C. #028
E.C.M. – Greek Telegraphy Club

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

DX News από το DX World - 16 Σεπτ 2011







































VP8DFR – Falkland Islands - Thursday Sep 15, 2011
Ο Rich, G0ZEP, θα βρίσκεται στα Νησιά Falkland τον Οκτώβριο και σκοπεύει να είναι ενεργός από το east και το west island ως VP8DFR, χρόνου επιτρέποντος. QSL via H/c. (βλ. QRZ.com για περισσότερες λεπτομέρειες). Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Falkland_Islands

Cayman Brac Island – ZF2OE - Wednesday Sep 14, 2011 - Message from Thomas Muellauer, OE2ATN/ZF2OE
Οι OE2SNL, OE2WNL και OE2ATN θα κάνουν μια “suitcase DXpedition” στο Cayman Brac Island (Καραϊβική) από 21 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2011. Θα είναι QRV στα 160 m και στα 80 m σε CW, RTTY και SSB. Πληροφορίες για τις συχνότητες και τις ώρες εκπομπής υπάρχουν στο on our homepage.
Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Cayman_Brac


YJ0ABP & YJ0ANR – Vanuatu - Wednesday Sep 14, 2011 - Message from Ben Pyfer, N6MUF / DJ0YI
Οι παρακάτω θα είναι QRV από το νησί Vanuatu (Νότιος Ειρηνικός Ωκεανός) από 26 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου 2011.
YJ0ABP…..QSL via DJ0YI και YJ0ANR…..QSL via NQ7R
Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Vanuatu


PZ5LP – Suriname -Tuesday Sep 13, 2011
Ο Peter, PA1LP, θα είναι ενεργός ως PZ5LP από το Nieuw Nickerie, Suriname (κράτος στο βόρειο μέρος της Νότιας Αμερικής), από 18 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου 2011. Θα είναι QRV κυρίως στα BPSK31 και RTTY. QSL via H/c. Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Suriname.


8P9DL, 8P9MS & 8P9HP – Barbados - Monday Sep 12, 2011
Ο Frank, DL8YHR, ο Joachim, DL9MS και ο Hermann DL2NUD θα είναι ενεργοί από τα Νησιά Barbados (Μικρές Αντίλλες Καραϊβικής) από 7-21 Νοεμβρίου 2011 ως 8P9DL, 8P9MS και 8P9HP. Αναζητήστε τους στα HF και στα 6m/2m EME. QSL via H/cs. Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Barbados

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

HamFest Θεσσαλονίκης 2011 - Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

http://www.targ.gr/
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011 (τελευταία Κυριακή της ΔΕΘ) θα διεξαχθεί το φετινό HamFest, που προσελκύει εκατοντάδες ραδιοερασιτέχνες από όλη την Ελλάδα. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου «Κονταξοπούλειο». Για τις συμμετοχές των συναδέλφων μέχρι 9 Σεπτεμβριου 2011. (Το στησιμο των τραπεζιών θα γίνει από τον Δήμο Ωραιοκάστρου και για αυτό χρειάζονται ακριβή αριθμό μια εβδομάδα νωρίτερα).
Επικοινωνία στα τηλέφωνα : 6945 701213 SV2BWR και 6970 404658 SV2HNN
6974616010 TARG (Δευτέρα - Τετάρτη 19.30 - 22.00) ή στο e-mail info@targ.gr
Επικοινωνία : RU84 (439.000 -7600 t.77)
Long. 22.9217E (22.55.18E)
Lat. 40.73N (40.43.48N)
Οδοί: Μ. Μερκούρη - Λ. Βύρωνα
Locator : KN10LR
Χάρτης στο Google Maps

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Σ.Ε.Ρ. - ΚΟΜΒΟΣ D-STAR ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΚΟΜΒΟΣ DSTAR ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με ιδιαίτερη χαρα σάς ανακοινώνουμε την λειτουργία του ψηφιακού κόμβου D-Star στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο κόμβος λειτουργεί στη μπάντα των UHF και συγκεκριμένα στην συχνότητα των 439,050 MHz. Πρόκειται για επαναλήπτη που βρίσκεται σε συνεχή σύνδεση με τους υπόλοιπους ψηφιακούς αναμεταδότες και προσφέρει την δυνατότητα επαφής με τις περιοχές της Ηπείρου, της Πελοποννήσου, της Αθήνας, της Θεσσαλίας-Μαγνησίας και της Φλώρινας.
Σε δοκιμές που έγιναν από τον συνάδελφο SV2HNL (Ανδρέα), διαπιστώθηκε πως υπάρχει εύκολη πρόσβαση ακόμη και με φορητό πομποδέκτη, εντός του αστικού ιστού. Το διακριτικό SV2O προέρχεται απο τον VHF επαναλήπτη (βλέπε φωτο) και σχεδιάζεται η μελλοντική του ενσωμάτωση στο ψηφιακό δίκτυο, ώστε να λειτουργήσει ως ενιαίο σύστημα με τον αντίστοιχο UHF.
Οι βασικές ρυθμίσεις που πρέπει να έχετε στη συσκευή σας, είναι οι ακόλουθες :
Συχνότητα 439.050 MHz -7.6
UR: CQCQCQ
RP1: SV2O B
RP2: SV2O G
MY: ΤΟ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΣΑΣ
Παρακαλούμε τους συναδέλφους που θα πραγματοποιήσουν δοκιμές, να μας ενημερώσουν για τα αποτελέσματα.
Η επιτροπή ψηφιακών επαναληπτών.
http://www.hag.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=153:-dstar-&catid=35:latest-news&Itemid=18

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο ψηφιακής τεχνολογίας στην πόλη της Λάρισας.
Η συνεργασία του Σ.Ε.Ρ με την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας, φάνηκε να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.
Πιστεύουμε πως οι πολύτιμες πληροφορίες που αποκόμισαν οι συνάδελφοι μέσω του σεμιναρίου, θα σταθούν αφορμή για περαιτέρω εξερεύνηση και ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας.
Ελπίζουμε πλέον να ακούσουμε νέες φωνές της περιοχής SV4 στους ψηφιακούς επαναλήπτες D-star. Τέλος, με ιδιαίτερη χαρά παρέλαβαν όλοι τις βεβαιώσεις-αναμνηστικά που χορήγησε ο Σύλλογός μας.
73! Η επιτροπή ψηφιακών επαναληπτών
http://www.hag.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=148:2011-09-04-20-24-05&catid=35:latest-news&Itemid=18