Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Ημαθίας στο 55ο Jamboree On The Air

To Jamboree-on-the-Air, ή JOTA εν συντομία, είναι μια ετήσια προσκοπική δράση όπου πρόσκοποι επικοινωνούν μέσω ραδιοερασιτεχνικών ασυρμάτων με προσκόπους από όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Η δράση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τρίτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου , και η παγκόσμια αυτή εκδήλωση δεν απαιτεί καμία απολύτως μετακίνηση εκτός από μια επίσκεψη σε κάποιο σταθμό ραδιοερασιτέχνη. Το 55ο Jamboree On The Air έλαβε χώρα στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2012. Το κύριο θέμα αυτής της ετήσιας ραδιοσυνάντησης ήταν : Πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος σου; Σίγουρα ένα ενδιαφέρον θέμα τόσο για προβληματισμό όσο και για την κατάλληλη προετοιμασία όλων των παιδιών, ως ένας μπούσουλας θεματολογίας συζήτησης, για τις ραδιοεπαφές που θα πραγματοποιούνταν.
Μικροί πρόσκοποι ακούνε με προσοχή μια σύντομη εισαγωγή για τις ραδιοεπικοινωνίες Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Ημαθίας για μια ακόμη φορά στήριξε αυτήν την προσκοπική δράση. Στον μικρό μας εντευκτήριο φιλοξενήσαμε λυκόπουλα, προσκόπους και ανιχνευτές από διάφορα συστήματα της Βέροιας. Μετά από μια σύντομη ενημέρωση ξεκινήσαμε να καλούμε CQ Jamboree. Οι συνθήκες στην μπάντα των 20 μέτρων δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρυντικές.Πολύς θόρυβος και όχι τόσο ισχυρά σήματα. Αντιθέτως στην μπάντα των 15 μέτρων ο θόρυβος ήταν αισθητά χαμηλότερος και τα σήματα εξαιρετικά. Στην συχνότητα 21,395 MHz αρχίσαμε να λαμβάνουμε απαντήσεις στις κλήσεις μας. Σταθμοί Jamboree από όλη τον κόσμο έδωσαν το παρόν με αποκορύφομα την επικοινωνία μας με τον σταθμό του Παγκόσμιου Προσκοπικού Οργανισμού στην Γενεύη! Οι κραυγές του 4ου συστήματος προσκόπων Βέροιας ακούστηκαν δυνατά και καθαρά από τα μεγάφωνα του σταθμού HB9S στην Γενεύη, κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στους μικρούς μας φίλους.
Μάλιστα, κάποια παιδιά μεταξύ τους ακούστηκε να λένε : Επικοινωνούμε με το κεντρικό αρχηγείο! Μιλάμε με την Έδρα του Παγκόσμιου Προσκοπικού Οργανισμού, στην Γενεύη! Εξαιρετική εντύπωση άφησε και η επαφή με σταθμό Jamboree από την Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ και συγκεκριμένα με το 49o σύστημα της πόλης Charlotte. Η κραυγή των προσκόπων του 5ου Συστήματος Βέροιας ακούστηκε πέρα από τον Ατλαντικό! Ο καθένας μπορεί εύκολα να αντιληφθεί την χαρά όλων μας.
Δράσεις όπως αυτές δίνουν μια διαφορετική διάσταση στο hobby μας αλλά και ιδιαίτερη χαρά στούς μικρούς μας φίλους που για μια ακόμη φορά γνωρίσανε καινούργιους φίλους και απέκτησαν  προσωπική πλέον άποψη για τις ραδιοεπικοινωνίες!
Ελάτε παιδιά, όλοι μαζί, ένα-δύο- τρία…δυνατά!
Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Ημαθίας αποχαιρέτησε τους φιλοξενούμενους της με την ευχή να επαναλάβουμε την εκδήλωση και τον επόμενο χρόνο.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να αναφέρουμε πως η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Ημαθίας αισθάνεται την μεγάλη ανάγκη να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της και να ευχαριστήσει θερμά :
α) Τον Πρόεδρο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παντελεήμων, και τα Μέλη του Μητροπολιτικό Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
β) Το Εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος για την γενναιόδωρη παραχώρηση χώρου για τις ανάγκες στέγασης των μελών της Ένωσης αλλά και της εκπαίδευσης νέων σε ραδιοερασιτεχνικά θέματα.
Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η δράση αυτή, που με μεγάλη προθυμία στήριξε η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Ημαθίας, αποτελεί τον πρώτο καρπό αυτής της ευγενικής χειρονομίας. Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε να υπάρχει η διάθεση από όλους μας να μπορέσουμε να στηρίξουμε πολλές και πάντα ευχάριστες εκδηλώσεις.