Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Κεραιοσυστήματα που Εξαιρούνται Αδειοδότησης

Πηγή : http://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Electronic_Communications/Antenna_Mast_Systems/antennasys_exclu.html
Σύμφωνα με το N.2801/2000 οι κατασκευές κεραιών, οι οποίες εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας είναι οι ακόλουθες:
  • Κατασκευές κεραιών Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος και, σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 3370/2005, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).
  • Κατασκευές κεραιών Υπουργείων, πρεσβειών, διπλωματικών αποστολών και ραδιοερασιτεχνών, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στο Ν. 2801/2000.
  • Κατασκευές κεραιών που χρησιμοποιούνται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
  • Κατασκευές κεραιών Σταθμών βάσης ειδικών ραδιοδικτύων, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στο Ν. 2801/2000.
  • Κατασκευές κεραιών Σταθμών βάσης CB εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στο Ν. 2801/2000
  • Κατασκευές μικρών κεραιών που προορίζονται για χρήση εντός κτιρίων (πχ Wi Fi εντός κτιρίων).
  • Κατασκευές μικρών κεραιών που προορίζονται για χρήση μεταφοράς δεδομένων τοπικής εμβέλειας π.χ. εντός βιομηχανικών εγκαταστάσεων, γηπέδων, συγκροτημάτων κτιρίων κτλ.
  • Κατασκευές κεραιών μόνο λήψης εκπομπών που προορίζονται για το ευρύ κοινό.
Επιπλέον, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπ’ αριθμ. 27217/505/4-6-2013 «Εγκαταστάσεις Κατασκευών Κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης, εξαιρούμενες από την αδειοδότηση σύμφωνα με την παρ. 23 του άρθρου 30 του Ν. 4070/2012.» (ΦΕΚ 1442/Β/14-6-2013) εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 1 του Ν. 2801/2000 και του άρθρου 30 του Ν. 4070/2012, οι ακόλουθες κατηγορίες Εγκαταστάσεων Kατασκευών Κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης (ΕΚΚΧΟ):

Α. Εγκαταστάσεις κατασκευών κεραιών Μικροκυψελών ή Αναμεταδοτών μικροκυψελοειδών δικτύων παροχής δημόσιων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Β. ΕΚΚΧΟ για διασύνδεση σημείο προς σημείο (point−to−point link).
Γ.  ΕΚΚΧΟ για την παροχή υπηρεσιών Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης στο χώρο του πελάτη.
Δ. ΕΚΚΧΟ για την κάλυψη αναγκών παροχής Καθολικής Υπηρεσίας.
Ε. ΕΚΚΧΟ μικρής εμβέλειας στις ζώνες 2400−2483,5 MHz και 5470 − 5725 ΜHz.
ΣΤ. ΕΚΚΧΟ για πειραματικούς σκοπούς.
Ζ. ΕΚΚΧΟ ραδιοερασιτεχνικών επαναληπτών, αναμεταδοτών, ραδιοφάρων.
H. Κατασκευές κεραιών για σταθμούς τύπου VSAT που καλύπτουν αποκλειστικά παροχή υπηρεσιών Σταθερής Δορυφορικής Υπηρεσίας.
Θ. Εγκαταστάσεις Κατασκευών Κεραιών Σταθμών Συμπληρωματικής Ραδιοκάλυψης
 Ι.  Ε.Κ.Κ.Χ.Ο. μικρής εμβέλειας στη ζώνη 5725-5795 MHz
Τα ακριβή χαρακτηριστικά των παραπάνω κατηγοριών ΕΚΚΧΟ (ως προς την ακτινοβολούμενη ισχύ, τις ζώνες συχνοτήτων λειτουργίας, τις κατασκευές στήριξης των κεραιών, τον εξοπλισμό, κτλ.) καθορίζονται στο άρθρο 3 της εν λόγω ΚΥΑ, ενώ στο άρθρο 4 καθορίζονται γενικοί όροι που πρέπει να τηρούνται για τις ΕΚΚΧΟ όλων των κατηγοριών.

Οι εν λόγω κατασκευές κεραιών εγκαθίστανται χωρίς να απαιτείται προηγουμένως περιβαλλοντική αδειοδότηση ή η λήψη οποιασδήποτε έγκρισης ή άδειας από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες, με την επιφύλαξη της ισχύουσας νομοθεσίας που ισχύει για προστατευόμενες περιοχές, αεροδρόμια και αεροπορικές εγκαταστάσεις, παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και ακίνητα μνημεία.

Πριν την εγκατάσταση και λειτουργία ή την τροποποίηση κεραιών που υπάγονται στην εν λόγω ΚΥΑ, εξαιρουμένων των ΕΚΚΧΟ κατηγορίας Ε΄, απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης της ΕΚΚΧΟ στην ΕΕΤΤ. Ο κάτοχος υποβάλει την ηλεκτρονική δήλωση τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την εγκατάσταση και λειτουργία της ΕΚΚΧΟ και λαμβάνει από την ΕΕΤΤ τον αριθμό εγγραφής με την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης.

Μέχρι τη δημιουργία της κατάλληλης πληροφοριακής υποδομής από την ΕΕΤΤ, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών δημοσιεύουν σε ειδική ιστοσελίδα του ιστοχώρου τους, η οποία είναι προσβάσιμη από το κοινό, τις σχετικές ηλεκτρονικές δηλώσεις τους και ενημερώνουν σχετικά την ΕΕΤΤ. Η ΕΕΤΤ διατηρεί στον ιστοχώρο της κατάλογο με τους σχετικούς συνδέσμους προς όλες τις ανωτέρω ιστοσελίδες των παρόχων. Ειδικότερα, ο κατάλογος με τους σχετικούς συνδέσμους είναι διαθέσιμος στην ενότητα «Εγκαταστάσεις Kατασκευών Κεραιών Χαμηλής Ηλεκτρομαγνητικής Περιβαλλοντικής Όχλησης (ΕΚΚΧΟ)».
Πέραν των ανωτέρω, εξαιρούνται από την υποχρέωση άδειας, τα Κεραιοσυστήματα που υποστηρίζουν τη λειτουργία Femtocells σύμφωνα με την Απόφαση της ΕΕΤΤ 529/138/30-6-2009 «Υπαγωγή κατασκευών κεραιών Femtocells στο άρθρο 1 παρ. 2 εδ. στ΄ του Ν. 2801/2000» (ΦΕΚ 1458/Β/20-7-2009).