Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

RAAG NEWSLETTER 0 star net digital



Αναβάθμιση λογισμικού D-Star επαναλήπτη SV1P συνέχεια
STARnet Digital, η Ψηφιακή διασύνδεση στις δόξες της.

To STARnet Digital είναι μια νέα εφαρμογή που χρησιμοποιείται στο D-STAR (ψηφιακή έξυπνη τεχνολογία για ραδιοερασιτέχνες) η οποία χτίζεται με έξυπνες τεχνικές δημιουργώντας δυναμικά δίκτυα. Τα δίκτυα αυτά αφορούν  D-STAR  σταθμούς που υπάρχουν στο παγκόσμιο δίκτυο του μέσω των gateway (πυλών)  και repeater (επαναληπτών). Η ιδέα ανήκει στον John Hayes K7VE και υλοποιήθηκε από τον Jonathan Naylor G4KLX.Το βασικό μπλοκ δόμησης ενός τέτοιου δικτύου STARnet Digital είναι το Group (η ομάδα). Κάθε ομάδα είναι προσβάσιμη μέσω ενός «διακριτικού» που την χαρακτηρίζει (group call). Ο κάθε χρήστης για να εγγραφεί στην ομάδα αρκεί να εκπέμψει μια φορά σε οποιοδήποτε επαναλήπτη η πύλη βάζοντας στο πεδίο UR (προορισμός) το διακριτικό της ομάδας π.χ. UR=eeroea. Μόλις εγγραφεί, κάθε εκπομπή που απευθύνεται στην ομάδα θα αναμεταδίδεται αυτόματα στον επαναλήπτη όπου τελευταία ακούστηκε ο ίδιος. Ο εγγεγραμμένος σταθμός μπορεί να μετακινηθεί σε άλλο επαναλήπτη, μόλις  μετακινηθεί, αρκεί μια εκπομπή και το traffic (η κίνηση) της ομάδας θα αναμεταδίδεται πλέον στον καινούργιο επαναλήπτη. Μετά την εγγραφή του στην ομάδα ο χρήστης μπορεί να επικοινωνεί όπως πριν με το πεδίο UR στην τυπική του τιμή π.χ. CQCQCQ αλλά για να απευθυνθεί προς την ομάδα και μόνο, το πεδίο UR πρέπει να έχει το όνομα της ομάδας UR=eeroea.

Ένας χρήστης μπορεί να εγγραφεί σε περισσότερες από μια ομάδες, αλλά πρέπει να βάζει το πεδίο προορισμού (UR) σε κάθε ομάδα χωριστά όταν θέλει να επικοινωνήσει με κάποια συγκεκριμένη.

Εάν ο σταθμός αλλάξει επαναλήπτη, το πεδίο UR θα μεταπηδήσει αυτόματα σε CQCQCQ, και ο χρήστης θα πρέπει να βάλει εκ νέου το διακριτικό της ομάδας στο UR . Το διακριτικό της ομάδας μπορεί να μπει στις μνήμες του πεδίου UR για να είναι εύκολα προσβάσιμο. Με αυτό τον τρόπο η ομάδα ειδοποιείται ότι ο χρήστης άλλαξε επαναλήπτη και δρομολογεί την κίνηση πλέον προς αυτόν Ο χρήστης μπορεί επίσης  να διαγραφεί από την ομάδα βάζοντας “LOGOFF”,  σε μία από τις θέσεις “TX Message/Comment” για μεγαλύτερη ευκολία. Η ομάδα επίσης αν έχει ρυθμιστεί κατάλληλα μπορεί να αποσυνδέει τους χρήστες μετά από συγκεκριμένη περίοδο αδράνειας.

Τέλος αν  σε μια από τις θέσεις “TX Message/Comment” μπει η λέξη “INFO”  ο χρήστης θα λάβει μια σύντομη περιγραφή της ομάδας που συνδέεται με το αντίστοιχο διακριτικό π.χ. eeroea.

To D-STAR σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί επικοινωνία που βασίζεται στην διεύθυνση, όπου διεύθυνση το διακριτικό ενός σταθμού (call sign).  O σταθμός που ξεκινά να εκπέμπει επιλεγει τον σταθμό προορισμού, τοποθετώντας το διακριτικό του στο πεδίο προορισμού (UR), του πομποδέκτη του.

Το  δίκτυο από πύλες Gateways και επαναλήπτες(Repeaters) D-STAR είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση των μεμονωμένων σταθμών και την δρομολόγηση των επικοινωνιών με βάση το διακριτικό προορισμού. Αυτή είναι μια επικοινωνία ενός προς ένα σταθμό και αν εμπλακούν περισσότεροι από δύο η επικοινωνία αρχίζει να περιπλέκεται. Μια λύση θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι χρήστες θα μπορούσαν να συνδέσουν τον επαναλήπτη τους σε ένα reflector η xreflector (experimental reflector). Όμως εκεί μπορεί να βρίσκονται και άλλοι επαναλήπτες συνδεδεμένοι που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα της ομάδας (group) αλλά τους υποχρεώνουμε θέλοντας και μη να ακούνε.

Το αρχικό λογισμικό (Icom) για τις πύλες και τους επαναλήπτες D-STAR ήταν και εξακολουθεί να παραμένει “κλειστό λογισμικό”. Επίσης δεν υπάρχουν ανοικτές διεπαφές για προγράμματα άλλων εφαρμογών (API). Για τη διευκόλυνση των επικοινωνιών σε ευρεία περιοχή, καθώς και για ένα μεγάλο δίκτυο από σταθμούς D-Star, επαγγελματίες προγραμματιστές δημιούργησαν μια τεχνολογία η οποία βασίζεται στην ανίχνευση της κίνησης στο δίκτυο ( "sniffs") κίνηση και την αναμεταδίδει "έξω από την μπάντα" μεταξύ πυλών που την παραδίδουν με την σειρά τους σε άλλους επαναλήπτες για αναμετάδοση (D-Plus, D-Extra). Εμείς επικροτούμε το έργο αυτό και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να παρέχει την απαραίτητη λειτουργικότητα για ορισμένες τύπους δραστηριότητας του δικτύου του D-Star.

Το STARnet Digital  βασίζεται στο πρωτογενή δρομολόγηση βάση του διακριτικού για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό δίκτυο από συνδρομητές

Ο διακομιστής (server) του STARnet Digital μοιάζει με ένα επαναλήπτη D-STAR για  μια πύλη. Ο διακομιστής του  STARnet Digital "επαναλήπτη" ενημερώνει το δίκτυο, καθώς και επιμέρους ομάδες αναφέρονται μέσω των διαφόρων επαναληπτών σαν να είναι απλοί  χρήστες αλλά με διακριτικό ομάδας (group call).

Οι Υπάρχουσες πύλες του  D-STAR δεν χρειάζεται να προσθέσουν οποιοδήποτε ειδικό λογισμικό ή hardware υλικό προκειμένου οι  χρήστες τους να μπορούν να εγγραφούν σε αυτές τις ψηφιακές ομάδες του STARnet Digital.
Οι χρήστες απλά βάζουν στην διεύθυνση προορισμού τους στον πομποδέκτη τους  (UR) το διακριτικό της ομάδας, χωρίς σύνδεση, χωρίς αποσύνδεση, χωρίς αποκλειστικότητα των ομάδων που μπορούν να αναμεταδοθούν μέσω του επαναλήπτη.

Hosted STARnet Digital Groups

ON4DST / Logoff Call: ON4DST T
Description Group User Bridge Reflector
DST Club Starnet Never 30 Min  
 
ON4OS / Logoff Call: ON4OS T
Description Group User Bridge Reflector
ON4OS Club Starnet Never 30 Min  
 
STN028 / Logoff Call: STN028 T
Description Group User Bridge Reflector
National Starnet Never 30 Min XRF028A
 
STN032 / Logoff Call: STN032 T
Description Group User Bridge Reflector
Starnet WallonieBE Never 30 Min  
 
STN475 / Logoff Call: STN475 T
Description Group User Bridge Reflector
Deutschsprachige Bel Never 30 Min  
 
STN850 / Logoff Call: STN850 T
Description Group User Bridge Reflector
Kortrijk Starnet Never 30 Min  
 
STN888 / Logoff Call: STN888 T
Description Group User Bridge Reflector
Starnet Antwerp Never 60 Min  

Τυπικό δείγμα «ψηφιακών ομάδων», STARnet Digital groups.

Τέλος υπάρχει μια ακόμη παραλλαγή του STARnet Digital αυτή την φορά γραμμένη από τον KI4LKF. Γίνονται προσπάθειες τα 2 προγράμματα να συγκλίνουν όσο περισσότερο γίνεται…
73
 

Υπενθυμίζουμε ότι η ανώτατη ισχύς ραδιοεραστεχνικού σταθμού βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας είναι για μεν την κατηγορία 1 (SV) από 1.8-29.7 MHz 500W από 50MHz-440MHz 100W και πάνω από τους 1240MHz 50W, για δε την κατηγορία Εισαγωγικού επιπέδου (SY) στις περιοχές 7-14-21-28 -144MHz-430MHz 10W (σε όλες τις περιπτώσεις αναφερόμαστε σε  ισχύ εξόδου κορυφής πριν την κεραία).
Όλοι οι επαναλήπτες VHF της Ε.Ε.Ρ. είναι με διαμόρφωση narrow, φροντίστε να χρησιμοποιείτε το ίδιο εύρος διαμόρφωσης, διαφορετικά να μιλάτε χαμηλότερα στο μικρόφωνο για να σας "περνάει" ο επαναλήπτης.
Στα 6Μ η συχνότητα 50.110 είναι για μικρές κλήσεις και αναγγελία QSY σε άλλη συχνότητα.
Απαγορεύεται από τον νόμο η εκπομπή με χρήση άλλου διακριτικού. Αν κάποιοι παρανομούν η πράξη τους δεν απαλλάσσει τους υπόλοιπους από την ευθύνη!
Βοηθείστε να γίνει το APRS δίκτυο χρήσιμο, μην χρησιμοποιείτε πλέον τα path: RELAY, TRACEN-n, WIDEN-n παρά μόνο το WIDE2-2 για fixed και mobile.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών
Παύλου Μελά 42, 121 31, Περιστέρι
Τηλ.: +30 210 52 26 516
Fax: +30 210 52 26 505
E-mail: raag-hq@raag.org