Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Ραδιοερασιτέχνες Κρήτης στην Υπηρεσία του Πολίτη


Εκμηδένισαν τις τηλεπικοινωνιακές αποστάσεις πολλά χρόνια πριν από την επανάσταση του Ιντερνετ. Ηρθαν πιο κοντά μέσα από τις αναλογικές ραδιοφωνικές εκπομπές στα ερτζιανά κύματα. Συνομίλησαν και εξακολουθούν να ανταλλάζουν απόψεις για τα θέματα που τους αφορούν. Και δεν μένουν εκεί.
Όχι λίγες φορές σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, όπως σεισμοί και πυρκαγιές, που έχουν καταρρεύσει οι συνηθισμένοι τρόποι τηλεπικοινωνίας, έχουν διαθέσει τα μηχανήματα και τις συχνότητές τους για την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών και τη συνεννόηση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας!
Πρόκειται για τους ραδιοερασιτέχνες. Για έναν πραγματικά μαγευτικό κόσμο που διαδίδεται συνεχώς μέσα από τα ραδιοφωνικά κύματα. Και προς αποφυγήν παρερμηνειών να διευκρινίσουμε ότι οι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν σχέση με τους «ραδιοπειρατές» ή ερασιτέχνες των μεσαίων κυμάτων, αλλά εκπέμπουν με νόμιμη άδεια μέσα από συχνότητες των βραχέων κυμάτων (SW) και των VHF.
Η Ενωση
Στην Αθήνα (Π. Μελά 42, 12131 Περιστέρι, τηλ. +30 210 5226516, fax +30 210 5226505 κάθε Τετάρτη 6 μ.μ. - 9 μ.μ.) στεγάζεται η Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (ΕΕΡ) η οποία διαθέτει και την ιστοσελίδα www.raag.org. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό Ραδιοερασιτεχνικό Σύλλογο με σκοπό τη διάδοση του ραδιοερασιτεχνισμού, αλλά και την εγκατάσταση δικτύων επικοινωνίας ως προσφορά βοηθείας προς το κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις καταστροφών, θεομηνιών και έκτακτων αναγκών.
               
Κοινωνική προσφορά
Πηγή : http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=370733  
Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της Ενωσης, οι ραδιοερασιτέχνες μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα. Οι ραδιοερασιτέχνες εκτός από τον πειραματισμό, τη μελέτη, την έρευνα, την αυτοεκπαίδευση που κάνουν, με τις επαφές που πραγματοποιούν στα ερτζιανά με άλλους συναδέλφους τους, από τη μια ώς την άλλη άκρη της υδρογείου, προωθούν τη διεθνή φιλία και συμβάλλουν, στο μέτρο που τους αφορά, στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.    
Πέρα όμως από αυτά, προσφέρουν και πολύτιμες υπηρεσίες με τις Ομάδες Εκτακτης Ανάγκης σε περιπτώσεις που τα κρατικά μέσα επικοινωνίας δεν επαρκούν ή έχουν αχρηστευτεί (θεομηνίες, φωτιές κ.λπ.). Ενδεικτικά στην ιστοσελίδα της η Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών αναφέρει:
* Την άμεση επέμβαση των ΟΕΑ κατά τις μεγάλες πυρκαγιές των περιαστικών δασών της Αθήνας το 1980, όταν είχαν καταστραφεί τα τηλεφωνικά καλώδια τηλεχειρισμού του πομπού της Δασικής Υπηρεσίας στην Πεντέλη.
* Την άμεση δραστηριοποίηση των ΟΕΑ στους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986. Τα μηχανήματά τους ήταν τα πρώτα και τα μόνα για τις επόμενες 48 ώρες που αποκατέστησαν τις επικοινωνίες των Αρχών της πόλης με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα.
* Τη συνεχή συμμετοχή των ΟΕΑ στη δασοπροστασία αλλά και στην κατάσβεση μεγάλων δασικών πυρκαγιών σε Πεντέλη, Διόνυσο, Βαρνάβα, Ωρωπό, Μαλακάσα, Εκάλη, Λαύριο, Ανάβυσσο, Κινέτα, Ηλιούπολη/Καρέα, Μάνδρα, Τερψιθέα, Οινόη, Φυλή, Θρακομακεδόνες, Κιούρκα, Καισαριανή, Ρόδο, Ζάκυνθο, Αγ. Σωτήρα, Ξυλόκαστρο και σε πάρα πολλές άλλες μικρότερης έκτασης πυρκαγιές.
* Την αποτελεσματική βοήθεια μελών των ΟΕΑ Βόλου και Θεσσαλονίκης στην ανεύρεση των συντριμμιών του μοιραίου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στην Οθρυ το 1991.
* Τη συμμετοχή τους στην αποστολή της ελληνικής ομάδας διάσωσης μετά τον καταστρεπτικό σεισμό στο Ερζιντσάν της Τουρκίας, τον Μάρτιο του 1992, μαζί με κλιμάκια του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), πυροσβεστών της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ.
* Την αποστολή τους στο Αίγιο, που επλήγη από σεισμό, τον Μάιο του 1995 για το συντονισμό του κλιμακίου του ΟΑΣΠ με το επιχειρησιακό κέντρο της Αθήνας και τη διακίνηση μηνυμάτων.