Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Περιστέρι Καλεί ISS - Μεγάλη Επιτυχία της Εκδήλωσης - Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Περιστέρι καλεί ISS
OR4ISS THIS IS SX1ISS
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επικοινωνία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) με μαθητές του 18ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου μέσα από τις ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες, που ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της NASA, του Οργανισμού ARISS (Amateur Radio on the International Space Station), της ESA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος), του Δήμου Περιστερίου και της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.
Στη διάρκεια των 9 λεπτών, που διήρκεσε η τροχιά του ISS επάνω από την Ελλάδα, 19 από τους 20 μαθητές έκαναν την ερώτησή τους και πήραν απάντηση από τον Αμερικανό αστροναύτη Timothy. J. Creamer, με το ραδιοερασιτεχνικό διακριτικό KC5WKI. Μέσα στην κατάμεστη Συνεδριακή Αίθουσα του κτιρίου ΚΥΒΕ, στην οδό Εθνάρχη Μακαρίου 1 στο Περιστέρι τα εκατοντάδες παιδιά από 7 Δημοτικά Σχολεία του Περιστερίου, αλλά και οι καθηγητές και επίσημοι που παρευρέθησαν εκεί με κομμένη την ανάσα και μέσα σε απόλυτη ησυχία άκουσαν την φωνή του αστροναύτη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) να απαντά στις ερωτήσεις των παιδιών, που έζησαν στιγμές ανεπανάληπτες και μια ξεχωριστή εμπειρία.
Παρά το γεγονός ότι η τροχιά ήταν σε χαμηλό ύψος και σε πολλές περιπτώσεις επηρεαζόταν από την πυκνή δόμηση της Αθήνας, οι προσεκτικοί χειρισμοί των ραδιοερασιτεχνών, που έλεγχαν τον πομποδέκτη, τις κατευθυνόμενες κεραίες και την ομαλή ροή των μαθητών είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυτη επιτυχία του επιστημονικού αυτού πειράματος, όπως το ονομάζει η NASA.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Σωκράτης Κ. Κάτσικας, ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Περιστερίου κα. Μαίρη Τσιώτα, κ. Παναγιώτης Λύκος κ. Βασίλης Μπέτσης, κ. Βασίλης Λώλος, ο Διευθυντής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας κ. Χαράλαμπος Αλεξανδράτος, ο προϊστάμενος της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας κ. Γεώργιος Παναγιώτου.
Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών : http://www.raag.org/