Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Τροποποίηση του Νόμου 3431 περί "Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών"

Τροποποίηση του Νόμου 3431 περί "Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών" με εμπλοκή της E.E.E.T. σε ραδιοερασιτενικά θέματα που έχουν σχέση μεταξύ άλλων και με τις εγκαταστάσεις των Ραδιοερασιτεχνικών κεραιών.
Όπως πληροφορηθήκαμε από τις ιστοσελίδες της Βουλής των Ελλήνων, κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εισήγηση και σχέδιο νόμου με τίτλο :
«Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις»
Πατήστε εδώ για το σχέδιο νόμου.
Στο σχέδιο νόμου που ακολουθεί, και συγκεκριμένα στη σελίδα 66, 67 και 68 του pdf αρχείου, υπάρχουν 2 άρθρα που μας αφορούν, το άρθρο 1 και το άρθρο 9.
Στο τελευταίο προστίθεται παράγραφος, η οποία τροποποιεί τον Νόμο 3431 και ορίζει την Ε.Ε.Τ.Τ. ως τη Ρυθμιστική Αρχή, η οποία με εισήγησή της, που θα συνυπογραφεί από τα υπουργεία ΥΥΜΔ και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ρυθμίζει τις κατασκευές κεραιών που εξαιρούνται αδειοδότησης από τον νόμο 2801. Δηλαδή και τις δικές μας, μεταξύ άλλων.
Οι ρυθμίσεις θα αφορούν τα εξής :
Την κατηγοριοποίηση κεραιών και σταθμών, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας τους καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Επίσης, τον έλεγχο αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων καθώς και "κάθε σχετικό θέμα".
Η Ε.Ε.Ρ. παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ' ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που ήδη αριθμεί πάνω από 6.000 αδειούχους.
Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η μη κερδοσκοπική μας ενασχόληση με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν μπορούν να τυποποιηθούν διότι παύει να υφίσταται πλέον ο πειραματισμός και η έρευνα!
Μπορεί οι ανησυχίες μας να είναι υπερβολικές, και το ευχόμαστε, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν θέλουμε να βρεθούμε πρό δυσσαρέστων εκπλήξεων!
Αν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει κάποιο μέλος της "Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων" της Βουλής (για τον κατάλογο πατήστε εδώ), προκειμένου να του στείλουμε υπόμνημα με τις θέσεις μας, ας επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Ε.Ε.Ρ. Μ. Δαρκαδάκη στο 6974-914725 ή στο sv1iw[at]raag.org.
Το θέμα θα συζητηθεί και στην αυριανή Γενική Συνέλευση της Ε.Ε.Ρ.
Πολλά 73!
Δείτε σχετικά και εδώ : http://www.sv1bkn.gr/?p=2835