Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

UR5EQF LOG Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο Σταθμού Ασυρμάτου

UR5EQF LOG Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο Σταθμού Ασυρμάτου

З Україною з любов'ю (από την Ουκρανία με αγάπη)
Μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες θεωρούσα ως δεδομένο ότι μέσα σε κάθε ραδιοερασιτεχνικό σταθμό υπάρχει κι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, στον  οποίο μεταξύ άλλων ο ιδιοκτήτης του έχει εγκαταστήσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ηλεκτρονικό Ημερολόγιο Σταθμού Ασυρμάτου και ενδεχομένως αυτός να είναι πλήρως ή και μερικώς διασυνδεμένος, με τουλάχιστον έναν από τους πομποδέκτες που κοσμούν το λεγόμενο shack.
Ως προς το πρώτο, πράγματι δεν έπεσα και πολύ έξω, αφού δεν γνωρίζω κάποιον συνάδελφο που να μην τηρεί αυτή τη προϋπόθεση, που στοιχειοθετεί αν μη τι άλλο μια πιο προχωρημένη σχέση με το hobby.
Ως προς το δεύτερο σκέλος όμως, ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΕΚΠΛΗΞΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΕΝ ΕΤΗ 2012, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΙΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ (QSO) ΣΕ … ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ!!! Εντάξει δε λέω, αυτή η ενέργεια παράτυπη ούτως ή άλλως δεν είναι. Ειδικά δε σε περιπτώσεις όπου ο ραδιοερασιτέχνης έχει όλες κι όλες 100 – 200 επαφές στο ημερολόγιό του ή μιλάει όλη την ημέρα στα ΝΕΤ, τότε πράγματι ίσως ισχυριστεί ότι,
- να, σε τι να μου χρειάζεται εμένα το Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο Σταθμού Ασυρμάτου; Αφού και με το χειρόγραφο μια χαρά τη κάνω τη δουλειά μου. Μιλάω με πέντε – έξι σταθμούς, τους οποίους θυμάμαι όλους και μάλιστα με τα μικρά τους ονόματα. Άμα λάχει, θυμάμαι και τα κινητά τους τηλέφωνα …
Οπότε σε αυτή τη περίπτωση, πράγματι πως μπορείς να αντιπαρατεθείς σε επιχειρήματα όπως αυτά!
Τι γίνεται όμως βρε παιδιά στη περίπτωση εκείνη όπου κάποιος έχει πλέον μερικές χιλιάδες επαφές και όπως και να το κάνουμε, η σχέση του με το hobby έχει προχωρήσει πιο πέρα, από ότι ο πιο πάνω φίλος μας, και κάποια στιγμή  θα θελήσει να κάνει μια … απλή αναζήτηση στις επαφές του; Θα σου πω εγώ τι θα γίνει. Θα καταντήσει όπως ο μακαρίτης ο  Δημήτρης ο Χόρν στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε». Τόσο απλά!!!
1.101.101,10 QSO έχω κάνει και δεν μπορώ να θυμηθώ πότε έκανα τη Νιγηρία στα 15 μέτρα …
Παρότι έχω ασχοληθεί και στο παρελθόν με αυτό το θέμα, απ’ ότι φαίνεται η έλλειψη ενημέρωσης γύρω από αυτό, καλά κρατεί.
Λοιπόν θα το γράψω άπαξ και να έχετε καλά υπό την υποψία σας, όπως θα έλεγε και ο «Ζήκος».
Το Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο Σταθμού Ασυρμάτου υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει, αφού τα λογισμικά αυτού του είδους αυξάνονται και πληθαίνουν, κατά τας εντολάς. Είναι εύκολα στην λειτουργία και στον χειρισμό, αρκεί κι εσείς να επιλέξετε αυτό που σας είναι πιο εύκολο και να μην πέσετε με τα μούτρα από την πρώτη στιγμή στο πιο δύσκολο! Μάθετε να χειρίζεστε πρώτα  το πιο απλό που θα βρείτε και μόλις καταλάβετε ότι οι ανάγκες σας μεγαλώνουν και αυξάνονται οι απαιτήσεις σας, τότε μεταπηδάτε στο αμέσως επόμενο στάδιο.
Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, εγώ δουλεύω το LOGGER32 από τότε που ήταν 16bit. Το LOGGER32 το θεωρώ πάρα πολύ καλό και εύχρηστο, αλλά μόνο όταν το φέρει ο χειριστής σε μια … ισορροπία.
Μερικοί από εσάς ενδεχομένως να αναρωτιούνται γιατί να μου αρέσει ένα λογισμικό που για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει ντε και καλά να «φάω» δυο απογεύματα μπροστά στο PC για να το set-άρω ούτως ώστε να το φέρω σε μια ισορροπία. Όχι αγαπητέ μου συνάδελφε, δεν πρόκειται για βίτσιο. Πρόκειται για το επόμενο βήμα που έγραψα λίγο πιο πάνω. Το LOGGER32 είναι τόσο παραμετροποιήσιμο που αν δεν σου σπάσουν τα νεύρα, μάλλον κατάφερες να το φέρεις σε μια ισορροπία. Τόσο καλά!!!
Πάμε όμως στο θέμα μας που δεν είναι άλλο από την σύντομη παρουσίαση ενός Ηλεκτρονικού Ημερολογίου Σταθμού Ασυρμάτου, που έπεσε στην αντίληψή μου εδώ και αρκετούς μήνες. Δυστυχώς δεν βρήκα τον κατάλληλο χρόνο για να το test-άρω όπως εγώ θα ήθελα κι έτσι θα αρκεστείτε σε ότι μπόρεσα να δω στο λιγοστό χρόνο που ασχολήθηκα με αυτό.
Αγαπητοί φίλοι ραδιοερασιτέχνες σας παρουσιάζω το ηλεκτρονικό ημερολόγιο UR5EQF log v.3
Το UR5EQF log v.3 είναι ένα πρόγραμμα για να καταγράφουμε τις ραδιοερασιτεχνικές επαφές μας και όχι μόνο.
Το περιβάλλον εργασίας (interface) είναι πολύ φιλικό προς το μέσο χρήστη, ενώ διαθέτει μια μεγάλη σειρά από χρήσιμα εργαλεία, όπως η αναζήτηση του σταθμού που σας ενδιαφέρει, μέσα από τη σελίδα QRZ.COM. Ακόμα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι η συνεχείς παρουσίαση των στατιστικών, που αποτελούν και το κερασάκι στην τούρτα.
Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε τις ακόλουθες λειτουργίες: διαχείριση του πομποδέκτη, λειτουργεί ψηφιακά μέσα επικοινωνίας, συνδέεται με το DX-cluster.
Το UR5EQF log v.3 μπορεί να συνεργαστεί με τα προγράμματα: CwType, CwGet, TrueTTY, AAVoice, MixW2, MMSSTV, CW Skimmer, JT-65, Ros, και αρκετά ακόμα ραδιοερασιτεχνικά προγράμματα.
Ακόμα ένα χαρακτηριστικό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η δυνατότητα διατήρησης πολλαπλών καταγραφών σε ένα αρχείο. Για παράδειγμα, μπορείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο για την καθημερινή εργασία και μερικές καταγραφές για τις διάφορα contest. Επίσης μπορούν να το χρησιμοποιούν κι άλλο ραδιοερασιτέχνες, οι οποίοι ενδεχομένως να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο με εσάς, χωρίς αυτό να σας επηρεάζει και επιτρέπει σε κάθε χρήστη να τηρεί τα δικά του στατιστικά στοιχεία για τα βραβεία που τον ενδιαφέρουν. Ακόμα μια χρήσιμη λειτουργία είναι η αυτόματη αναβάθμιση που κάνει το λογισμικό κάθε φορά που το ανοίγετε. Με αυτό το τρόπο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν το ημερολόγιό σας είναι ενημερωμένο.
Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο με λεπτομέρειες. Στο λίγο χρόνο που είχα στη διάθεσή μου για να δω αν μπορώ να συμβιώσω με το UR5EQF log, διαπίστωσα ότι όχι μόνο μπορώ, αλλά ότι κάνει αρκετά πράγματα, πολύ περισσότερα μάλιστα απ' ο΄τι θα επιθυμούσε ο μέσος χρήστης και αυτό είναι που το καθιστά πολυ-εργαλείο. Απλά κατεβάστε και δοκιμάστε αυτό το Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο Σταθμού Ασυρμάτου και πιστεύω ακράδαντα ότι θα σας λύσει στη κυριολεξία τα χέρια και ότι πολύ σύντομα θα καταλάβετε ότι αποκτήσατε ένα πολύτιμο βοηθό, που χωρίς αυτόν θα ήσασταν χαμένοι στην γραφειοκρατία που τόσο πολύ μας έχει κουράσει σε αυτή τη χώρα!!!! 
Ακολουθούν  screenshots του UR5EQF log v.3
Γενική εικόνα του ημερολογίου. Ο έλεγχος του Π/Δ γίνεται από το παραθυράκι που φαίνεται κάτω δεξιά και  γράφει NONE
Το UR5EQF συνεργάζεται με πλήθος γνωστών προγραμμάτων!
Το UR5EQF Log Login software λαμβάνει τα DX sopt από το cluster
Δυνατότητα λειτουργίας multi-user
Δυνατότητα σύνδεσης στην ιστοσελίδα pskreporter.info
Η εμφάνιση των στατιστικών στοιχείων σε ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο, είναι το βασικότερο εργαλείο που πρέπει να διαθέτει!
Αγαπητοί μου συνάδελφοι, αυτά τα λίγα μπόρεσα να γράψω στη πολύ σύντομη παρουσίαση ενός λογισμικού, που πιστεύω ότι αξίζει της προσοχής όσων δεν έχουν ασχοληθεί με το ακανθώδες θέμα "Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο Σταθμού Ασυρμάτου". Είμαι σίγουρος ότι το συγκεκριμένο ημερολόγιο θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τον νεοεισαχθέντα, χωρίς ταυτόχρονα να του δημιουργήσει προβλήματα, τουλάχιστον από πλευράς στησίματος. 

Η πιο πρόσφατη έκδοση είναι η 3.31-32 (16-10-2012 09:07)
Σ' ευχαριστούμε Βλαδίμηρε, UR5EQF.
Web page: http://ur5eqf.com
Product review από το eHam.net http://www.eham.net/reviews/detail/7812
Πολλά 73 σε όλους/ες και καλές εγγραφές