Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

SV1CDY - Dipole antenna with traps on 40 & 20 meter bands


Η επιλογή των κατάλληλων κεραιών για ραδιοερασιτεχνική χρήση, αποτελεί ολόκληρο κεφάλαιο και μάλιστα ανεξάντλητο. Πόσο δε η κατασκευή τους. Από την μια, η απόκτηση μιας εμπορικής κεραίας απαιτεί και την εκταμίευση ενός καθ’ όλα αξιοσέβαστου ποσού, που τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει. Από την άλλη, η χαρά της δημιουργίας δημιουργεί τέτοια συναισθήματα που σπάνια βιώνει ο ραδιοερασιτέχνης του 21ου αιώνα. Αν είστε έτοιμοι, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Trap schematic
Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο είχα γράψει ένα εισαγωγικό άρθρο για τα traps (κυματοπαγίδες) με τίτλο: “I want to know what trap is” (δείτε εδώ, http://sv1cdy.blogspot.gr/2011/10/i-want-to-know-what-trap-is.html) όπου είχα εξηγήσει τι είναι και από τι υλικά φτιάχνεται το trap και σας είχα υποσχεθεί, μεταξύ άλλων ότι, «σε προσεχή ανάρτηση θα σας παρουσιάσω την κατασκευή μιας κεραίας δίπολο με traps για τα 20 και τα 40 μέτρα που είχα φτιάξει πριν από 15 περίπου χρόνια. Η κεραία συντόνισε μέσα στις μπάντες με την πρώτη κιόλας δοκιμή! Χμ, η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς!»

Η κατασκευή μιας κεραίας δίπολου με trap μπορεί να αποτελέσει την κύρια κεραία του σταθμού μας, αν για διάφορους λόγους δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε κάτι καλύτερο, όπως είναι η κεραία δέσμης (beam), την κεραία για τις εξορμήσεις μας στην ύπαιθρο, βλέπε Field Day ή την κεραία που θα βάλουμε στο εξοχικό, για όσους έχουν έχουν από αυτό. Είναι αποδοτική, εύκολη στην κατασκευή, ελαφριά και διακριτική ...