Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

RAAG NEWSLETTER




Με αφορμή το editorial του τεύχους του QST Δεκεμβρίου αλλά και επιστολές διαμαρτυρίας και ανησυχίας συναδέλφων προς την Ε.Ε.Ρ. πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο καταστροφής των ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων από επιζήμιες παρεμβολές.Η παρεμβολές στο ραδιοφάσμα δεν είναι κάτι καινούργιο και στις περισσότερες περιπτώσεις στο παρελθόν προέρχονταν από τις φθορές η ανωμαλίες στα καλώδια ηλεκτροδότησης η  στους μετασχηματιστές και σταθμούς υψηλής τάσης. Όσο πέρναγε ο καιρός οι πηγές παρεμβολών αυξάνονταν σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Στην αρχή υπήρξε μεγάλη απειλή από την μεταφορά δεδομένων μέσα από τις γραμμές της ΔΕΗ. Η ιδέα δεν ήταν καλή και αμφισβητήθηκα και πολεμήθηκε σε παγκόσμιοo επίπεδο. Σήμερα υπάρχει σε ελάχιστα μέρη και τείνει να εγκαταλειφτεί πλήρως.

Στην συνέχεια άρχισαν να εμφανίζονται άλλες πηγές σε βιομηχανικά αλλά και καταναλωτικά προϊόντα, η σε ηλεκτρικούς  κινητήρες , μηχανισμούς Inverter και όχι μόνο. Μερικά παραδείγματα: εναλλάκτες συνεχούς εναλλασσομένου ρεύματος (inverter) των τρόλεϊ και τραμ, τουρμπίνες εξαερισμού σε καταστήματα και σπίτια, μοτέρ ασανσέρ, δημοτικός η κτιριακός φωτισμός. Ηλεκτροκινήσεις γκαραζόπορτας, ηλιακοί συσσωρευτές (inverter), οθόνες plasma η οθόνες υπολογιστών, air-conditions με inverter, μοτέρ ψυγείων, ηλεκτρονικές διατάξεις αυτοκινήτων, φωτεινές επιγραφές και τα πολύ γνωστά σε όλους μας μετασχηματιστάκια, από φορτιστές κινητών και άλλων gadget.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς οι ραδιοερασιτέχνες είναι από τους πρώτους που αντιλαμβάνονται τις διαταράξεις αυτές στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Από την εποχή που το internet είναι πλέον και μέσα σε κάθε σπίτι, στις παρεμβολές προστέθηκαν και τα διάφορα router των παρόχων αλλά και οι συσκευές μετάδοσης από δωμάτιο σε δωμάτιο μέσω της παροχής της ΔΕΗ. Παρά το γεγονός ότι στην νομοθεσία προβλέπεται το notch (μείωση του επιπέδου ισχύος) για την προστασία των ραδιοερασιτεχνικών περιοχών από τις παρεμβολές κανένας δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις εισαγωγές κυρίως από την Κίνα και τις παραπλήσιες χώρες και τα συναρμόδια Υπουργεία δεν κάνουν ούτε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Όπως είναι αναμενόμενο άλλωστε «στα χαρτιά» όλα τα προϊόντα είναι συμβατά και σύννομα με τις κείμενες διατάξεις.

Πρόσφατα μία νέα απειλή εμφανίστηκε και αυτή εξ’ ανατολών, οι λαμπτήρες led. Οι λαμπτήρες αυτοί δίνουν πολύ καλύτερο φωτισμό και πολύ πιο οικονομικό και αν είναι κατασκευασμένοι από μεγάλες εταιρίες που τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, οι ενοχλήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Όμως και εδώ έχουμε χιλιάδες ακατάλληλα προϊόντα τα οποία εισάγονται είτε ιδιωτικά είτε μέσω εταιρειών που στοχεύοντας στο μεγάλο κέρδος αγοράζουν δεύτερης και τρίτης διαλογής φτηνούς λαμπτήρες με καταστροφικές για το ραδιοφάσμα συνέπειες.
Το φαινόμενο φαίνεται για την ώρα να έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στις χώρες της Ανατολής όμως αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει γιατί τα πρώτα φαινόμενα έχουν ήδη εμφανιστεί και στην χώρα μας.

Ήδη στην Ευρώπη υπάρχει μια καινούργια οδηγία EN 50561-3 σε σχέση με την παλαιότερη EN 50561-1 η οποία περιορίζει ακόμα περισσότερο την επιβλαβή ακτινοβολία μειώνοντας σε 85 και 80 dBµV (ανάλογα με την συχνότητα) το επιτρεπτό επίπεδο ακτινοβολίας  των συσκευών. Επιπλέον στις περιοχές 50 - 52 MHz και  70.0 - 70.5 MHz το περιορίζει ακόμα περισσότερο στα 55 dBµV. Στην παλαιότερη οδηγία το επίπεδο ήταν 110 dBµV.

-Τι πρέπει να γίνει;
-Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας είναι μόλις αντιληφθούμε παρεμβολές από λαμπτήρες (η από όποια άλλη ρυπογόνα συσκευή) να διαμαρτυρηθούμε έντονα  στον χρήστη, πωλητή του προϊόντος, διανομέα, εισαγωγέα και στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και  υπηρεσίες. Επι πλέον θα πρέπει να καταγγείλουμε το συμβάν εγγράφως στον σύλλογο μας ο οποίος με την σειρά του ιφείλει να διαμαρτυρηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και να καταγγείλει την παρεμβολή. Oι σύλλογοι  οφείλουν να κάνουν και άλλα πράγματα εκτός από το να βάζουν repeaters!!!. 
Όπως ακριβώς συμβαίνει τις περισσότερε φορές αν κανείς ανοίξει την επίφοβη συσκευή θα διακρίνει ξεκάθαρα  τα σημεία στις πλακέτες που θα έπρεπε να είναι τα φίλτρα όμως τα υλικά απουσιάζουν ακριβώς όπως και στην περίπτωση των τρόλεϊ  που τα φίλτρα θεωρήθηκαν περιττά και μετέτρεψαν την Αθήνα στην Bangkong της Ευρώπης!

Τέλος είναι χρέος μας να υπενθυμίζουμε σε κάθε άλλο χρήστη του ραδιοφάσματος, κρατικές υπηρεσίες, δημοτικούς φορείς, επαγγελματικά ραδιοδίκτυα, ακόμα και στις περιπτώσεις λήψης ραδιοτηλεόρασης η κινητών και φορητών επικοινωνιών ότι διατρέχουν και αυτοί παρόμοιο κίνδυνο, δηλαδή την προβληματική έως και διακοπτόμενη κατά περιπτώσεις επικοινωνία. Ο κίνδυνος ελλοχεύει και είναι υπαρκτός η κινητοποίηση και επαγρύπνηση  όλων μας κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία.

 
Υπενθυμίζουμε ότι η ανώτατη ισχύς ραδιοεραστεχνικού σταθμού βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας είναι για μεν την κατηγορία 1 (SV) από 1.8-29.7 MHz 500W από 50MHz-440MHz 100W και πάνω από τους 1240MHz 50W, για δε την κατηγορία Εισαγωγικού επιπέδου (SY) στις περιοχές 7-14-21-28 -144MHz-430MHz 10W (σε όλες τις περιπτώσεις αναφερόμαστε σε  ισχύ εξόδου κορυφής πριν την κεραία).
Όλοι οι επαναλήπτες VHF της Ε.Ε.Ρ. είναι με διαμόρφωση narrow, φροντίστε να χρησιμοποιείτε το ίδιο εύρος διαμόρφωσης, διαφορετικά να μιλάτε χαμηλότερα στο μικρόφωνο για να σας "περνάει" ο επαναλήπτης.
Στα 6Μ η συχνότητα 50.110 είναι για μικρές κλήσεις και αναγγελία QSY σε άλλη συχνότητα.
Απαγορεύεται από τον νόμο η εκπομπή με χρήση άλλου διακριτικού. Αν κάποιοι παρανομούν η πράξη τους δεν απαλλάσσει τους υπόλοιπους από την ευθύνη!
Βοηθείστε να γίνει το APRS δίκτυο χρήσιμο, μην χρησιμοποιείτε πλέον τα path: RELAY, TRACEN-n, WIDEN-n παρά μόνο το WIDE2-2 για fixed και mobile.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών
Παύλου Μελά 42, 121 31, Περιστέρι
Τηλ.: +30 210 52 26 516
Fax: +30 210 52 26 505
E-mail: raag-hq@raag.org